Thursday, 17 November 2011

Teringat-ingat

Dok sengsorang kat opis ni tetiba teringat kat ubi kayu. Dulu masa kat kampung, ubi kayu ni arwah tok tanam keliling rumah ja. Bila tengok batang bercabang sah dah boleh cabut. Bila cabut tu mak aihhh "gemuk-gemuk" belaka ubi tu. Arwah Tok siap buat bengkang ubi kayu yang di masak guna api sabut nyoq. Bagi kat tepi-tepi tu garing fuhh sedap. Boleh buat kerepek, rebus dan memacam kau.  Aku paling suka sagat ubi tu lepas tu balut dengan daun pisang. Tempek atas belanga. Wangi ja bila masak sedap oooo. Dan sekarang aku teringin nak makan ubi kayu tempek tu. Dulu senang nak dapat la ni? 

2 comments:

mamaijat said...

.....ujan kian melebat..
perut kian berkeroncong..
ingatan pada mu ubi kian kuat..
dapat ubi rebus cicah sambal belacan + ikan kering + minum kopi O pekat..huh....

Madam Casper said...

Kita dok teringat ubi kayu balut daun pisang tu ja ishh mabelesss

Blog Widget by LinkWithin